Руската оперна прима Анна Нетребко изненадващо смени тона по отношение на

...
Руската оперна прима Анна Нетребко изненадващо смени тона по отношение на
Коментари Харесай

Внезапният катарзис на Анна Нетребко за Путин и войната в Украйна

Руската оперна прима Анна Нетребко изненадващо смени тона във връзка с войната в Украйна, като се опита да се разграничи " със задна дата " от Владимир Путин. 

Преосмислянето на позицията ѝ обаче беше посрещнато хладно в западните културни институции, които прекратиха връзките си с нея. Украинските медии също подходиха със подозрения по отношение на достоверността на " катарзиса " ѝ.

Междувременно формалните съветски медии въобще не отразяват най-новото обръщение на Нетребко, в което тя " категорично осъжда войната в Украйна " и изпраща съчувствието си на " жертвите на войната и техните фамилии ". 

Анна Нетребко е една от най-известните оперни певици на Русия и е носителка на серия държавни оценки за високи достижения в кариерата си. През 2012 година тя става част от комитета, който издига Владимир Путин за нов мандат като президент, а две години по-късно театралничи с флага на сепаратистите от Донецк. Сега звездата твърди, че в никакъв случай не е имала политически пристрастия към него. 

" Моята позиция е ясна. Аз не съм член на нито една политическа партия, нито съм обвързвана с какъвто и да водач в Русия. Признавам и скърбя за това, че по-ранните ми дейности или изказвания може би са интерпретирани неправилно. Всъщност, срещала съм се с президента Путин единствено няколко пъти в живота си, най-много при приемането на награди в самопризнание на изкуството ми или на церемонията по разкриване на Олимпийските игри ", споделя тя в посланието си, оповестено във Фейсбук. 

50-годишната Нетребко твърди, че в никакъв случай не е получавала друга финансова помощ от съветското държавно управление и че живее и заплаща налозите си в Австрия. 

" Обичам родината си Русия и целя единствено мир и единение със своето изкуство. След като направих авансово обявената си пауза, ще продължа с концертите си в края на май, изначало в Европа ", споделя тя. 



Твърдението на Нетребко, че сама е решила да спре с изявите си, е отчасти правилно - в действителност тя го направи, откакто ръководителят на " Метрополитън " в Ню Йорк Питър Гелб разгласи, че не желае повече да работи с актьори, които поддържат Владимир Путин след началото на военната инвазия в Украйна. 

В края на февруари певицата опита да заеме неутрална позиция, без обаче да показва рецензии против съветските управляващи за експанзията. Германската мениджърска организация Centre Stage Artist Management реши повече да не съставлява Нетребко. 

Сегашното ѝ обръщение още веднъж се оказва неубедително за " Метрополитън ". 

" Не сме подготвени да променим позицията си. Ако Анна покаже, че в действителност и напълно се разграничава от Путин в дълготраен проект, бих бил склонен да беседваме ", споделя генералният шеф на операта Питър Гелб, представен от NYT. 

Засега календарът на Нетребко включва участия в Париж, Милано и Люцерн сред 25 май и 5 юни. 

Украинската организация " Униан " също показва съмнение в смяната на възгледите на певицата. Те обвързват разграничаването ѝ от Путин с обстоятелството, че живее във Виена, а световната общественост реагира внезапно срещу съветската експанзия в Украйна. 

Само ден по-рано министър председателят на Русия Михаил Мишустин разгласи, че всеки съветски културен деятел, който е бил бойкотиран поради " гражданската си позиция ", може да разчита на поддръжка от съветската страна ". 

По-рано някогашният ръководител на горната камара на съветския парламент Сергей Миронов разкритикува държавното управление за това, че не реагира на " преследването на известни наши културни дейци като Анна Нетребко и Валерий Гергиев ". 

Гергиев - откривателят на Нетребко - беше уволнен като основен диригент на Мюнхенската филхармония поради нежеланието му да осъди дейностите на Владимир Путин и войната в Украйна. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР